Läcker solnedgång

 
 
 
 

Min son, en bokmal!

Jag inte göra annat än konstatera att min son är en bokmal. Han är verkligen lik mig i sättet på många vis....Han har fått flytta upp en nivå i skolläsandet och läser nu "free readers" vilket innebär att han får läsa på egen hand, vi vuxna behöver inte lyssna. De vill fortfarande att man ska lyssna med jämna mellanrum men man måste inte lyssna på allt vilket är skönt, böckerna var lite väl långa mot slutet. Hursomhelst, nu när han får läsa på egen hand är det "roligare" böcker. Den första han kom hem med var en Roald Dahl bok. Jag antar det beror på att han gillar den här sortens böcker så bra men han plöjer igenom dem som en galning. Igår läste han en 170 sidors bok, la den bara åt sidan för att äta och göra sin läxa! Inte riktigt samma sak idag, han har läst i bilen på vägen hem och sedan hela kvällen....boken på 125 sidor är urläst. Jag ska inte klaga, böcker är en underbar värld och han lär sig ju kanon mycket när han läser, och hellre en bokmal än en som man måste bråka med för att få något läst! Gud vad glad han ska bli för sin julklapp!

Sheba Beauty Lounge

Jag går ju till min kompis för gelenaglarna på fingrarna. För pedikyr går jag till Sheba Beauty Lounge och idag var det dags. Det är jätte mysigt och man får börja med att sätta sig i en gungstol i "relaxation room". Så här ser det ut.
 
 
 
 
 

Syn undersökning

I veckan har en optiker besökt barnens skola och alla som ville har gjort en snabb syn undersökning. Igår fick vi hem papper med resultaten. Sonens är utan anmärkningar medans de skrev remiss på dottern för vidare undersökningar. Vi har funderat i de här banorna tidigare men inväntat optikerns besök på skolan då inget varit självklart. När jag läser på Specsavers hemsida står det så här:
 
Följande kan vara tecken på synproblem:
• Svårt att lära sig nya saker, att koncentrera sig och att sitta stilla.
• Svårt att läsa, läser sakta, kommer inte ihåg texten som barnet precis har läst, blandar ihop d och b, n och u, p och q, och använder sina fingrar för att följa linjen.
• Skelar, stänger det ena ögat under läsning eller klagar över dubbelsyn.
• Fysiska symptom som huvudvärk, speciellt i pannan och bakom öronen, trötta och röda ögon.
• Motoriska symptom, problem att fånga och kasta bollar, problem med balansen.
• Håller huvudet snett, till exempel i samband med TV-tittande.
 
De två första punkterna stämmer in jätte bra på henne men vi har tänkt att det beror på att hon är så pass ung i sin klass. När jag tänker efter känns det som hon rätt ofta säger att hon är trött i ögonen men jag har tagit det för lathet att hon inte orkar läsa. Trots att vi har en jätte stor tv sitter hon alltid precis framför den, på golvet. När man radar upp allt på det här viset kanske man kunde tycka att vi skulle ha gjort en koll tidigare än så här men vi har liksom inte satt ihop punkterna och allt kan ju ändå bero på annat.
 
Det är så klart ingen jätte grej, behöver hon glasögon behöver hon glasögon men de vanliga optikerna här i Dubai gör inte fullständiga syn undersökningar på barn utan man måste gå till ögonläkare så vi har har letat runt efter detta och har nu en tid bokad till på måndag. Vad resultatet än blir av den undersökningen ska det bli skönt att få besked, just nu cirkulerar detta i min skalle mest hela tiden och jag funderar om vi kunde ha gjort något annorlunda och satt ihop ett och ett tidigare så hon fått hjälp tidigare....

Internet strul

Något strular med vårat internet men vi (läs maken) vet inte riktigt vad. Med jämna mellanrum kan jag vara online på skype men det funkar inte att surfa på hemsidor. Maken tror det har med routern att göra men han hittar inget fel och vet inte riktigt om vi ska skaffa en ny eller inte, tänk om det inte är det som är felet? Igår kväll funkade det inte men idag gör det det så jag passar på att skriva några inlägg. Maken åker på jobb imorgon och återkommer på fredag, håll tummarna att det inte strular för mig under den tiden!

Kvartsamtal

I torsdags hade vi kvartsamtal med båda barnens fröknar.
 
Det började med dotterns på morgonen, hennes fröken är jätte gullig och jag är övertygad om att hon är en enastående lärare med. Hon berättade att det är en glädje att ha puman i hennes klass, att hon är omtänksam, mogen, glad och hjälpsam men att hon även lyssnar på instruktioner och hjälp och inte ger upp vid motgång utan provar igen till det blir rätt. Hon berättade att man väljer "kung" och "drottning" (någon som gjort något extra bra) varje dag och att dottern ofta blir vald. En gång hade fröken glömt vem som varit dagen före och valde dottern igen. Då sa dottern "Mrs, K, du behöver inte välja mig, jag var igår, du kan välja någon annan" och det var något som imponerade på fröken. Vidare visade hon hur hennes skrivande utvecklats sedan hon började, hur fröken sett varningsflaggor över dotterns relativt dåliga bokstäver och förberett sig på att hon skulle behöva extra hjälp. Nu en månad senare har dottern dock gjort jätte framsteg och har gått från att vara bland de sämsta i klassen att nu ligga på medel, i mitten. Jag förväntar mig inte mer än att barnen ska göra sitt bästa i skolan men jag tror att om man alltid är "sämst" kommer det någon gång att påverka ens självförtroende så det var verkligen en lättnad för mig att få höra detta. Självklart är det även skönt att höra att hon inte visar upp sig på samma sätt som här hemma när det kommer till skolarbete! Här hemma är det ju bråk och tjafs varje gång man ska läsa eller göra läxa.
 
På eftermiddagen hade vi sonens samtal. Här var vi väl inte direkt oroliga, han har ju en annan personlighet och är alltid glad och sugen på skolarbete. Ms. W hade så bara bra saker att säga, att han är entusiastisk, glad, hjälpsam och artig. Flera gånger nämnde hon att han är intelligent och använder det på rätt sätt. Hon menade att det är lätt att bli lite lat och avslagen om man har lätt för sig, men inte sonen, alltid intresserad och sugen på nya utmaningar. Hon berättade att de är en liten grupp i klassen som är väldigt intelligenta (nu vet jag inte om jag eg tycker att det är rätt utryck, är sonen egentligen mer intelligent än andra eller är det att han hör till de äldre i klassen och därmed är lite mer mogen och kan ta åt sig bättre?) och att den här gruppen sporrar varandra till nya framgångar och att de i prinicp redan klarat av det som står i kursplanen för åk 2 och att de snart kommer börja jobba på åk 3 kursplanen. Jag vet inte riktigt hur jag ska ställa mig till detta, har läst någonstans att man tycker att barn inte ska stressas att lära sig men samtidigt vet jag ju att HAN vill. Tycker det borde vara bra att han känner att han får utmaningar och inte blir bekväm och lat.
 
Hursomhelst kan jag bara känna mig stolt och glad och lycklig efter samtalen, fick lite tårar i ögonen över allt beröm de öste över barnen. Hoppas det fortsätter i samma bana!

Psykbryt

Man kan ju bli galen för mindre. Är det bara mina barn som aldrig är nöjda när de kommer till matbordet? Det är banne mig alltid något som är fel, de kommer med en suck och säger "ska vi äta det här igeeeeen?" "är det det här vi ska äta?", "vaaad är det hääääär?", "måste jag äta det här"? och liknande. Det är så typiskt att det ska gnällas till att börja med och sen när de väl smakat tycker de det är gott och äter rediga portioner och tackar för den goda maten som lagats. Vi pratar ofta om att man ska ge maten en chans även om man inte tycker att det ser gott ut, vi försöker alltid laga mat som vi tror att de ska tycka om och att det inte är så trevligt för den som lagat mat att få höra klagomål på maten innan man ens smakat.
 
Sonen slog till och gnällde över hemgjorda köttbullar med potatis, sås och lingonsylt igår som han egentligen älskar så det påminnde jag honom om och han blev nog lite skamsen. Det slutatde med att han åt två jätte portioner!
 
Samma idag, jag lagade paj med ost, skinka, korv och broccoli och han kommer till bordet, rynkar på näsan och frågar "vaaaaad är det hääääär" med värsta gnällrösten. Jag säger att det är paj och han frågar igen "men vaaad är det för något?" Här får både jag och maken nog, jag blir ledsen eftersom jag lagt ner massor med tid på att laga paj som jag trodde de skulle uppskatta och maken blir arg för sonens ton mot mig och sen spårar det ut för sonen som börjar gråta och skrika att han visst var trevlig i tonen när han frågade vad för paj det var och sen slutar han inte. Den senaste veckan har han varit extra kinkig och tar sig inte ur sina svackor, jag tror han fortfarande är lite trött sedan Italien resan, jag hade hoppats på bättring efter helgen men tyvärr ser det väl inte riktigt så ut.....

Släpp sargen!

Helgen är snart slut, dagarna bara springer iväg. Igår tog maken med sig barnen för en heldag vid poolen och jag fick lite egentid hemma. Idag har vi varit till ett (för oss) nytt ställe och övat lite skridskoåkning. Trots att jag tror att det var nästan ett år sedan vi åkte senast kom barnen in i det hela rätt snabbt Vi åkte i 1½ timme utan direkt gnäll och de körde flera varv utan att hålla i sig i varken mig eller sargen. Mäkta imponerad. Nu har vi precis avslutat lördagsmyset med film (idag belv det Despicable Me) och lördagsgodis. Läxan ska nu göras färdig så vi är redo för en ny skolvecka imorgon.

Glutenfritt i Verona

 Vi hade inte planerat våran sista hela dag i Italien ordentligt, vi trodde vi skulle göra det när vi kom till Florens men så var det strul med internet i lägenheten så vi fick improvisera. Därför hade jag ingen lista på restauranger att äta på, vi var inställda på att ta en burgare på mc donalds i värsta fall. Vid Piazza delle Erbe fanns dock många trattorior och vi kollade av några menyer. Hittade Caffe Barbarini som hade glutenfri pasta så jag tog penne bolognese. Jag har för mig att portionen kostade runt 9 euro och det var inget påslag för glutenfritt och maten var riktigt god. Pastan var visserligen trasig och lite ihoptryckt, jag tror jag vet vilket märke det var för på Malta fick jag en sort som alltid blev sådan ut när man kokat den.
 
 
Jag tror säkert man kan hitta flera ställen om man kollar italienska celiaki förbundets hemsida men jag tycker det var postitvt att vi kunde hitta något glutenfritt utan att ha googlat i förväg.
 

Veronas arena

 
 
 
 
 
Hit kan man gå och se på opera föreställningar numer....
 
 
...men puman ville gärna se en "show" med gladiatorer som dödade varandra som förr i tiden?!
 
 
 
Jag som är lite fashinrerad av romarna tyckte det var mäkta häftigt att stå på läktaren och tänka på vad som utspelat sig i den här, och andra arenor, för så många år sedan.
 
 
 
 
 
 

Romeo och Julia

Verona är ju staden där Shakespeare´s Romeo och Julia utspelar sig och här kan man besöka "Julias balkong". Trots att det är en påhittad historia finns ett hus i Verona som tillhör familjen dell Capello som låter väldigt likt Julias efternamn Capulet. Huset är mycket gammalt men balkongen har tillkommit på 1900 talet så det känns ju inte direkt sanningsenligt men who cares? Vi vill väl tro på kärleken?
 
 
 
Att röra vid Julias högra bröst ska innebära tur i kärlek...
 
 
 

Lunch i Verona

 
 
Glutenfri pasta!
 
 
Och så lite fruktsallad till efterrätt

Veronas romerska teater

 
All den här informationen är taget från mitt minne så jag är inte helt 100 på att allt stämmer exakt...Teatern har inte tillhört Veronas kommun förrän 1982, innan dess var den ägd av kyrkan och just nu arbetar man på att restaurera den. Arbetet ska vara klart 2015 och då kan man komma och se teater eller konserter, det vore häftigt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verona

Verona är magiskt vackert! Jag har så många bilder att jag får dela upp dem i flera inlägg...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Går på en gata från romarriket!
 
 

Florens

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Santa Croche kyrkan....
 
 
....här ligger Dante....
 
 
...Gallileo....
 
 
.....och Michelangelo (en av Ninja Turtles för den som inte är så insatt)
 
 
Detta tabernakel är gjort av Donatello (ännu en Turtle)
 
 
 
 
Om man klappar det här vildsvinet på nosen "får" man komma tillbaka till Florens...
 
 
 
Lunch pizzorna
 
 
 
 
 
Efter lunch tog vi bussen upp till en utsiktsplats, puman tog lite siesta :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Utsiktsplats Florens

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Helspänn!

Sitter på helspänn just nu, pappa på väg till Arlanda med en standby biljett och planet är överbokat! Gah! Hoppas han kommer med....
 
Uppdatering....fan vad surt, han kom inte med :(

Glutenfritt i Florens

I Florens åt vi på Ciro & Sons, ett stenkast från katedralen och om jag trodde jag ätit världens godaste pizza dagen innan i Pisa blev det nu ännu bättre. Även här vill de att man ska förboka glutenfri pizza men det var inga större problem eftersom det fanns personal där redan 9.30 på morgonen när vi gick förbi precis när vi kom till centrum. Pizzan här kostade 2.50 euro mer för glutenfritt men det var det värt! Jag åt en quattro formaggio pizza som var magiskt god!
 
 
 
 
 
Kolla vad tunn och fin! Åååhhhh jag vill tillbaka :D
 
Jag sprang även på det här stället, men jag har inte ätit där så kan eg inte uttala mig.
 
 
 
 
 
 
 

Hyrbilen eller turtlemobilen

Båda barnen är just nu mäkta imponerade av Teenage Mutant Ninja Turles så gissa hur glada de blev när vår hyrbil såg ut så här?
 
 
 
Man kan säga att vi syntes iaf :D
 
 
 
 
 

Pisa

Efter två nätter i Mestre/Venedig styrde vi kosan mot Florens och Pisa. Vem vill missa lutande tornet liksom?!
 
 
Till slut gav hon upp och somnade
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mot Florens!
 
 
 
 

Glutenfritt i Pisa

Även i Pisa fanns en hel del alternativ för glutenfritt när jag kollade celiaki förbundets hemsida. Vi hade kollat vilket ställe som rekomenderades för parkering och hittade sedan en restaurang som låg på vägen från parkeringen till tornet. På vägen mot tornet stannade vi på restaurangen och pratade med dem vilket var tur, pizza degen gjordes färsk på beställning så de behövde en timme eller två innan man kunde äta. Hursomhelst tänkte jag att nu gäller det att passa på att prova pizza eftersom den skulle vara hemgjord och färsk så jag förbeställde en pizza deg (sort kan man beställa när man väl ska äta) och så drog vi mot tornet. Glutenfri pizza kostade endast 50 cent mer än den vanliga och den glutenfria maten kom in på tallrikar med annan design än den vanliga maten, allt för att veta vad som var vad. Imponerande!
 
 
 
 
 
 
 
 
När vi kom tillbaka bestämde jag mig för en pizza med skinka och gorgonzola och det var verkligen en fullträff. Sagolikt gott!
 
 
 
Lagom tjock botten
 
 
Den här gången bangade jag inte desserten utan tog en Semifreddo på skogsbär.
 
Medans vi gick runt i Pisa såg jag det här stället som utgav sig för att ha glutenfritt ifall man vill äta mer centralt men jag skulle ändå föreslå att man går de där 5-10 minuterna och provar Scaletta, pizzan var underbar!
 
 

Sightseeing i Venedig

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dagen till ära hade han tagit på sig en randig tröja och blev därmed vår egen gondoljär
 
 
 
 
 
Klart man måste äta glass i Italien....ingen behöver väl fundera över vilken sort puman valde?!
 
 
Venedig var nog allt barnen hade önskat sig men  tyvärr blev det ingen tur i gondol. Sonen surade och grät över detta en lång stund men vi kände inte att vi kunde motivera att betala 80 Euro för en halvtimmes tur!

Hjärnan

En av dagarna när vi var i Italien dsikuterade maken och dottern vikten av att ha en hjärna och maken ville visa hur hjärnan hjäper oss att andas utan att behöva tänka på det så han frågar, "vad har ni gjort sedan ni föddes, hela tiden, utan att sluta?" Sonen utbrister då "making noise!" Han hade ganska rätt han med :D

Glutenfritt i Venedig

Vi bokade hotell med ett erbjudande vi har via Emirates och på så sätt slapp vi välja på så mycket. Vi bodde på Novotel Mestre och utan att vi visste det i förväg (jag var beredd på att klara mig på whatever frukost) fick jag två uppvärmda schär frallor, speciell skinka och en korg med kex, musli och kakor! Bussen till Venedig var 5 minuters promenadväg bort och kostade strax över 1 euro per person så jag kan verkligen rekomendera hotellet till någon med celiaki.
 
Vår första middag i Venedig blev på "L'Osteria All'Ombra". De hade en separat glutenfri meny som innehöll alla DS färdigprodukter, Toretellini, Cannelloni, Pizza, Lasagne osv. Alla rätter kostade 12 Euro och i ärlighetens namn tyckte jag nog att det var i saftigaste laget för färdigrätter som kostar 4-5 Euro att köpa från frysdisken! Däremot hade de lite intressanta efterrätter (profiteroles tex) men vi var för trötta för att orka prova någon.
 
 
Mina cannelloni. Tyvärr fotade jag inte så mycket på det här stället men man kan läsa lite mer om det och hitta vägbeskrivning på Trip Advisor.
 
Andra dagen åt vi lunch i Venedig och hittade av en slump det här stället.
 
 
med den här lappen i fönstret
 
 
 
För att kunna välja vilken sorts pasta man ville ha fick man in den här skålen
 
 
Jag fick tydligen ingen bild på min mat men jag åt Tagliatelle med quattro formaggio sås, det var jätte gott men för varje gång jag äter pasta ute tänker jag att mina egna hemlagade pastasåser är minst lika goda, om inte godare och känner mig nästan lite snuvad på kontfekten. Ägaren var väldigt trevlig och pratsam (så där typiskt italiensk) men jag var lite för trött och hungrig för att orka uppskatta det. Stället serverade apertif och grappa utan kostnad och min pasta tallrik kostade ca 9 euro om jag inte minns fel (inget prispåslag för glutenfritt). Här hittar du restaurangen på Trip Advisor
 
 
 
 
 

Vaporetto till Markusplatsen

Vår andra dag i Italien vaknade vi såklart tidigt och åkte in till Venedig igen för att se det som hör till.
 
 
Vi tog båtbussen in till Piazza San Marco
 
 
 
 
 
Rialto bron
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Glutenfritt i Italien

Som vanligt hade jag googlat och letat tips på glutenfria alternativ i de städer vi skulle besöka och jag insåg att det italienska celiaki förbundet gör ett jätte jobb. De har en guide (en bok och på nätet) till att äta ute och verkar utbilda och kolla upp restaurangerna med jämna mellanrum för att se till att man får säker mat. Eftersom jag har leversjukdomen dricker jag ju ingen alkohol men jag tror att alla ställen vi var på även hade glutenfri öl till den som gillar detta.
 
 
Det är rätt dyrt att äta ute i Italien så vi försökte äta en måltid ute och sen antingen laga själva (i Florens hade vi ju kök) eller fixa lite picknick med salami, skinka, ost och bröd. 
 
Allt eftersom jag får ordning på alla bilder och inlägg kommer jag uppdatera inlägg om de olika ställena vi besökte.
 
Här kan du läsa om mina erfarenheter av att äta glutenfritt i Venedig.
 
Här kan du läsa om mina erfarenheter av att äta glutenfritt i Pisa.
 
Här kan du läsa om mina erfarenheter av att äta glutenfritt i Florens
 
Här kan du läsa om mina erfarenheter av att äta glutenfritt i Verona
 
 
 
 
 

Kväll i Venedig

Vi landade i Venedig strax efter kl 14 och efter att vi hämtat ut hyrbilen och hittat hotellet (i Mestre, på fastlandet innanför Venedig) hoppade vi på första bästa bussen och åkte till Venedig för middag. Jag hade självklart googlat och letat upp olika restaurang alternativ med glutenfritt och det kommer komma specifika inlägg om just det glutenfria i de olika städerna med recentioner och tips.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Glutenfria Cannelloni
 

Hemresa

I Florens blev vi utan internet så jag har inte haft möjlighet att uppdatera men nu är vi alltså tillbaka I Venedig och flyget går hemåt på eftermiddagen. Vi har haft en makalös resa, sett jätte mycket och ätit god mat och gått vad som känns som flera miljoner steg! Bilder och mer text kommer dyka upp allt eftersom.

Stolt puma!

Dottern kom hem från skolan igår med världens leende på läpparna. Hon såg så lurig ut och höll upp 4 fingrar och jag fattade verkligen ingenting trots att jag vissste att hon nog skulle provläsa för nästa boknivå. Frågade om hon hade något bus på gång och hon sa jaaaaa, BB4! Jag vet inte om jag skrivit om detta förut men barnen läser i olika nivåer, BB (BookBand) för att alla ska kunna läsa på den nivån som passar just dem. Hon tragglar ju och gillar inte att läsa så det är tjat och små bråk varje gång men mot slutet märks det att hon fått till flytet lite bättre. Nu fick hon alltså  utdelning på detta och fått flytta upp en nivå! Hon var så glad och studsade och berättade om hur hon fått läsa med fröken som tyckte hon var redo. Böckerna blir dock aningen längre och med svårare ord så nu gäller det att hon behåller den positiva känslan inför fortsättningen.

På väg?!

Det här är ett tidsinställt inlägg. Förhoppningsvis är vi nu på väg till Venedig. Det ser iaf skapligt ljust ut, det finns 20 platser och det är 12 personal på standby som vill med. För att avgöra vilka som får åka med om inte alla standby biljetter får plats följer man företagets senioritet. Maken loggade även in på vår bokning nyss och där kunde man se att vi är de med första prioritet så de andra måste vara antingen från andra bolag eller ha jobbat för Emirates kortare tid än maken. Hursomhelst, jag hoppas och tror att mitt nästa inlägg blir från Venedig!
 
Uppdatering, imorse när vi loggade in på våran bokning på nätet kunde vi checka in och fick platser utan att behöva åka till flygplatsen och vänta, alltså kommer vi med!

Tankad, packad och klar...

...kanske inte riktigt, men nästan iaf. Bilen är bokad och väskorna är packade så när som på de sista trosorna som hänger på tork. Nu gäller det bara att hoppas att vi kommer med på flyget imorgon. Det finns en liten mobilapp som visar de uppdaterade siffrorna för de olika flygen de närmaste dagarna och som det ser ut finns det 10 platser kvar och det finns 12 personal som vill åka med. Bara att hålla tummarna. Maken skulle ha haft en flygning till Riyhad inatt men det blev flygplanstyps ändring så han fick två sk "Available Days" dvs kl 18 kvällen före får man besked om vad man gör dagen efter (antingen standby, en flygning eller "off"). I hans fall blev det en standby duty från kl 23 igår kväll till kl 7 imorse. Självklart kändes det lite oroligt då vi ska resa imorgon, tänk om han skulle få en layover och sova borta? Hursomhelst ringde de inatt och han fick en turnaround (dit och hem igen) till södra Indien. En riktig skitflygning under dygnets sämsta timmar, men ändå, vi är glada att han kommer tillbaka idag!
 
Medans maken tog hand om att hämta barnen och ta dem till simlektionen igår googlade jag runt på glutenfria alternativ i Venedig, Florens och Pisa. Det finns en hel del att välja på och deras Celiaki förbund verkar mycket duktiga på att hålla koll. Man hjälper till att utbilda restaurangerna och fortsätter sedan hålla koll så att de verkligen vet vad de gör och inte riskerar kontamination. Det här ska bli så kul!
 
 

Vi packar

Idag började vi packa lite inför Venedig. Om vi får plats på planet åker vi ju på lördag morgon, dvs bara två dagar kvar och båda är standby dagar för maken så vi vet ju inte riktigt när och om han kommer att jobba. Därför bäst att fixa med detta i tid. Men herregud vad svårt det är att packa när man glömt hur olika temperaturer känns! Enligt 5 dygnsprognosen ska det ligga runt 20 grader men hur mycket kläder behöver man då?! Vi kör på långbyxor för hela slanten men t-shirt, kofta och vind&regn jacka vid behov.
 
Barnen hade sina "after school activities" idag igen och de tycker det är jätte kul. Det är så underbart att hämta upp glada upprymda barn. Vi åkte tillsammans och hämtade idag, för att direkt åka till Emirates kliniken för att ta våra influensa vaccin. Iom makens alla resor rekommenderas han ta sprutan, jag rekommenderas ta den baserat på att jag äter immunförsvarsnedsättande medicin och då tänker vi att det är lika bra att barnen tar dem oxå, bäst om alla har samma skydd. Vi tog ju förra året med och de som inte gjorde det ångrade sig bittert då influensan tydligen var jätte jobbig! Förra året var det ju lite av ett spektakel och de som inte minns kan läsa om det här så vi föräldrar försökte undvika diskussionen om varför vi skulle till kliniken men den gick minsann inte. Puman undrade direkt om vi skulle få en "sån här" och visade hur hon gav sig själv en spruta i armen. Vi kunde ju inte ljuga så vi svarade ja och drog upp alla fördelar med vaccination. Som tur var varvade hon inte upp sig utan tog det hela rätt bra. Vi lovade henne att hon skulle få sin spruta först om hon ville och det ville hon absolut. Hon fick sitta i pappans knä och jag höll henne i handen och hon klarade sig ända till slutet, då kom några tårar men när vi sa att det var klart slutade hon gråta direkt. Vår tappra lilla tös! Sonen var också modig och satt så fint men fick några tårar i ögonen mot slutet. Nu är vi hursomhelst vaccinerade och hoppas att det går lika bra nästa gång!

Nationalitet

Via facebook snubblade jag över en intressant artikel där man hade sammanställt en global ranking på vilka länder det är "bäst" respektive "sämt" att tillhöra i samband med resor. Någon har alltså gjort en lång lista över hur många länder man kan resa till utan visum om man har en viss nationalitet. Sverige låg i topp och jag blev så klart nyfiken på hur listan såg ut så jag googlade lite och så här ser utvalda delar ut av listan.
 
173 (länder man kan resa till utan visum)
Sverige, Finland och Storbritannien
 
172
Danmark, Tyskland, Luxemburg och USA
 
171
Belgien, Italien och Nederländerna
 
170
Kanada, Frankrike, Irland, Japan, Norge, Portugal och Spanien
 
168
Österrike, Nya Zealand och Schweiz
 
167
Australien, Grekland och Singapore
 
166
Sydkorea
 
165
Island
 
163
Malaysia och Malta
 
Förenade Arabemiraten har "tillträde" till 72 precis som Surinam och Palau
 
Bottenskrapet är som följer
 
38
Libanon, Srilanka, Sudan och Kosovo
 
37
Nepal
 
36
Eritrea och Palestina
 
32
Pakistan och Somalia
 
31 Irak
 
28
Afganistan

Biluppdatering

Bil assistansen började med att skicka över någon som skulle försöka få igång bilen. De dök upp rätt snabbt och det visade sig att batteriet var hel slut. Över lag håller bilbatterierna som max i 2 år här i öknen så vi har visserligen i princip väntat på att det ska hända men eftersom vi ändå fick igång bilen med startkablar igår trodde vi inte det skulle vara det. Hursomhelst hade de batterier med sig så på ett par minuter fick vi batteriet utbytt och när maken startade bilen hade "check engine" lampan slocknat. Tänk så skönt att vi slapp åka till mekanikern och att bilen verkar funka fint igen.

Bil trubbel

Finns det något värre än bilbekymmer? Man behöver ju alltid bilen och det är aldrig "rätt" tillfälle för den att gå sönder. Igår när vi varit och handlat hade jag startat bilen för att börja kyla den men när vi klev i stog bara a/cn på och när maken försökte starta var batteriet dött. Självklart blir jag osäker på vad som hänt, om jag verkligen slog på motorn och jag kan inte alls komma ihåg några detaljer, jag har ju gjort den där starten hur många gånger som helst. Hursomhelst fick vi hjälp från köpcentrat som hade startkablar och bilen gick igång och vi kunde åka hem med "check engine" lampan lysande. Detta kändes ju som en dålig repris från i somras när något liknande hände med mammas bil! Maken slog av bilen och den startade två gånger under eftermiddagen så vi tänkte att han skulle kunna köra till skolan idag och sen vidare till Mitsubishi men imorse startade den inte igen. Den här gången var det inte bara dött utan lät konstigt. Nu sitter vi därför och väntar på vår "road assistance" som ska se om de kan få igång bilen så maken kan köra den till garaget eller om den måste bärgas. Vansinnigt tråkigt och frustrerande!

Häftigt!

 
Makens foto av Burj Khalifa från imorse

Oh gosh!

Jag är helt slut! Vilken dag! Igår satte vi upp poolen igen så vi började dagen med en tur till ACE, en järnhandel kan man väl säga, för att hitta en pressänning att täcka poolen med. Sedan en snabbis förbi Carrefour då maken inte blivit utringd på sin standby så vi behövde lite mat när han blev hemma. Vi hann knappt hem och byta om innan jag körde puman på kalas och där var det såklart fullt ös. Eftermiddagen har sedan fortsatt i samma anda med bullbak (vi kunde ju inte missa kanelbullens dag!) och fix och trix i trädgården. Jag hade äntligen skaffat rediga handskar så jag kunde försöka göra något åt boungavillen som växt sig helt vild och hängt över muren in till grannarna. Samtidigt badade barnen och maken lagade mat. Nu äntligen ligger barnen i säng och jag och maken kan varva ner lite.

Hamburgare

På söndag ska vi ha kompisar här och grilla. Vi tänkte inte lägga ribban så högt utan köra hamburgare men till de vuxna var vi lite sugna på att prova någon annorlunda version. Jag tänkte mig italienska, grekiska eller mexicanska burgare och har nu googlat lite recept. Hur goda låter inte de här varianterna?!
 
Italienska hamburgare
 
Grekiska hamburgare
 

Det lutar åt att det blir de italienska den här gången men jag lovar att jag ska recencera när jag provat!

Venedig

Vad underbart det är att göra saker och anstränga sig för barnens skull. Det är underbart uppfriskande att de trots att vi ändå gör en del resor och utflykter faktiskt inte intagit någon sorts brats uppförande utan blir genuint glada och tacksamma och inte tar något för givet. En skolvecka kvar och sen är det dags för "midterm holiday" och eftersom maken fått några semesterdagar ville vi så klart hitta på något. Kikade på många olika alternativ, med om vi ville flyga någonstans verkade Venedig vara det enda alternatrivet (läs enda destinationen med plats på flyget). Vi kikade även på det fantastiska hotellet i grann emiratet men till slut bestämde vi oss att lägga lite mer pengar och faktiskt åka till Venedig. Barnen har börjat bli lite medvetna och har sett vyer från Venedig vid olika tillfällen och har pratat länge om att de skulle vilja åka dit. Vi har dock planerat i hemlighet och berättade imorse och de blev verkligen jätte glada och sonen tyckte sig få resefeber direkt :D Sötnöten!

Bokade biljetter

Idag är det så tre månader innan 2a januari och det innebär att vi kunde köpa flygbiljetterna till makens systers man och dotter. Reglerna för personalbiljetter är lite invecklade så jag ger mig inte in på de detaljerna just nu men nu blir det alltså fullt hus i jul. Både kul och kanske lite jobbigt med, men men, jag tycker ändå det är skönt att svägerskan kommer samtidigt som svärföräldrarna så kan de underhålla varandra lite utan att jag behöver agera underhållare och taxi chaufför!

Glutenfritt i Dubai

Förenade Arab Emiraten är verkligen inte framstående på glutenfritt. 500 gram Schär spaghetti som är dyrt i Sverige (ca 25 kr) i jämförelse med vanlig pasta kostar här 60 kronor. Samtidigt är utbudet uruselt, inget fryst bra bröd finns att få tag på. Nu drabbar ju egentligen inte det här mig speciellt mycket, jag försöker ju äta mindre kolhydrater så smörgås är något jag bara unnar mig när vi är på semester och behöver jag någon godsak bakar jag gärna mina egna muffins. Jag har min välbeprövade recept och vet vad som funkar och blir gott. Vad jag ville komma till är att det tydligen finns en hel del bagerier som du säljer "glutenfria" saker. Glutenfree UAE skriver om dessa och varnar att de inte går att lita på och att det mesta inte alls bakas i glutenfri miljö och att de flesta inte skulle ligga under den nivån som kallas glutenfritt. Mitt kök är ju inte helt glutenfritt så självklart kan det bli kontaminering men jag har eget smör, eget durkslag osv och litar på att jag vet vad jag gör! Om jag däremot köper en glutenfri produkt förväntar jag mig självklart att den är "ren" och inte innehåller gluten!
 
En annan sak man måste  tänka på är att kryddor och nötter som packats i mellanöstern eller ännu längre österut i Asien kan innehålla mjöl. Man använder mjöl för att nötter och frön inte ska fastna ihop, eller så har man inte rena kvarnar när man maler. Samtidigt finns inga lagar som bestämmer att sådant måste specificeras på innehållsförteckningen. Alltså gäller det att köpa såna saker av västerländska märken, där kraven att skriva ut allergener är högre.
 
Ytterligare ett viktig sak är att alltid läsa ingridiensförteckningen! Idag vid kassan i vår mataffär tittade maken på några lokalprodcuerade energy bars, det stog på två ställen att de var glutenfria...så laser man innehållsförteckningen och det finns vetemjöl i?! Tack och lov för "Glutenfree UAE" som kämpar att få de som bestämmer att inse att sådant här inte funkar. Man bara MÅSTE ta tag i livsmedelslagarna och se till att man kan lita på innehållsförteckningar och att man inte får kalla något glutenfritt om det inte är det!

Pupa

hemma mamma med två barn, svenska men bor i Dubai, celiaki och leversjukdom (AIH).

RSS 2.0