Glutenfritt i Dubai

Förenade Arab Emiraten är verkligen inte framstående på glutenfritt. 500 gram Schär spaghetti som är dyrt i Sverige (ca 25 kr) i jämförelse med vanlig pasta kostar här 60 kronor. Samtidigt är utbudet uruselt, inget fryst bra bröd finns att få tag på. Nu drabbar ju egentligen inte det här mig speciellt mycket, jag försöker ju äta mindre kolhydrater så smörgås är något jag bara unnar mig när vi är på semester och behöver jag någon godsak bakar jag gärna mina egna muffins. Jag har min välbeprövade recept och vet vad som funkar och blir gott. Vad jag ville komma till är att det tydligen finns en hel del bagerier som du säljer "glutenfria" saker. Glutenfree UAE skriver om dessa och varnar att de inte går att lita på och att det mesta inte alls bakas i glutenfri miljö och att de flesta inte skulle ligga under den nivån som kallas glutenfritt. Mitt kök är ju inte helt glutenfritt så självklart kan det bli kontaminering men jag har eget smör, eget durkslag osv och litar på att jag vet vad jag gör! Om jag däremot köper en glutenfri produkt förväntar jag mig självklart att den är "ren" och inte innehåller gluten!
 
En annan sak man måste  tänka på är att kryddor och nötter som packats i mellanöstern eller ännu längre österut i Asien kan innehålla mjöl. Man använder mjöl för att nötter och frön inte ska fastna ihop, eller så har man inte rena kvarnar när man maler. Samtidigt finns inga lagar som bestämmer att sådant måste specificeras på innehållsförteckningen. Alltså gäller det att köpa såna saker av västerländska märken, där kraven att skriva ut allergener är högre.
 
Ytterligare ett viktig sak är att alltid läsa ingridiensförteckningen! Idag vid kassan i vår mataffär tittade maken på några lokalprodcuerade energy bars, det stog på två ställen att de var glutenfria...så laser man innehållsförteckningen och det finns vetemjöl i?! Tack och lov för "Glutenfree UAE" som kämpar att få de som bestämmer att inse att sådant här inte funkar. Man bara MÅSTE ta tag i livsmedelslagarna och se till att man kan lita på innehållsförteckningar och att man inte får kalla något glutenfritt om det inte är det!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Pupa

hemma mamma med två barn, svenska men bor i Dubai, celiaki och leversjukdom (AIH).

RSS 2.0