London och terror

Fy tusan vad jag får ont i magen av att läsa om terrorhot, speciellt när det gäller London. Jag åker ju dit den 20e november på en "vuxenresa" med mamma och en barndoms kompis. Har sett fram emot det här sen jag och mamma åkte förra året men alla dessa terrorhot ger mig verkligen ont i magen. Tänker på när de sprängde i tunnelbanan och på bussar för några år sedan. Avskyr att säga det men jag känner mig orolig över min egen säkerhet, orolig att jag inte ska få se barnen igen.....Avskyr hur de här människorna kan sätta skräck i en så att man nästan ska känna att man inte vill åka på sin efterlängtade semester!

Little Einsteins shopping

Efter att ha släppt av sonen i skolan och maken på flygplatsen (för någon träning) åkte jag och dottern och handlade. Hon insisterade på att sitta i en kundvagn som är som en bil och hojtade "superfast" och klappade sig på knäna i sann Little Einstens anda. Jag kunde inte annat än le :D

Tandläkarbesök

I juni skulle barnen ha varit till tandläkaren men det var i den vevan vi var magsjuka så naturligtvis blev det inget. Ny tid fick vi inte förrän i februari eller om det var mars :O men vi satte sonen i "kö" för inställda besök och igår ringde de och frågade om vi ville/kunde komma på eftermiddagen. Sonen var väldigt skeptisk men vi pratade lite om det hela och läste våra två "tandläkarböcker". Tandläkaren var verkligen perfekt, lugn och pedagogisk. Vi hade ju valt att gå privat så att de skulle få träffa en tandläkare speciellt utbildad att ta hand om barn och ge dem en positiv känsla av tandläkare. Hon började med att prata om hur man ska sköta tänderna, vad man ska äta och inte osv. Inget nytt för mig och jag kunde inte låta bli att nämna att jag är hård på reglerna och att vi redan gör allt som hon föreslog. Sonen fick sedan provköra stolen upp och ner, klättra upp i den (och jag fick sitta med honom) medans tandläkaren tittade honom i munnen. Sen frågade hon om hon fick putsa tänderna lite och sonen nickade, hon visade hur allt skulle kännas på hans hand, borsten och salivsugen och han fick provköra allt själv. En tandsköterska hämtade dottern så hon fick sitta nära och titta vad som hände med hennes bror. När han var klar ville även dottern provköra stolen och så klättrade hon glatt upp och visade sina tänder lite snabbt för tandläkaren. Eftersom båda varit såå duktiga fick de varsin leksak med sig hem och sonen spenderade hela gårdagen, och idag, med att visa sina tänder för att vi skulle se hur fina de är :D När vi gick därifrån sa han att han älskar tandläkaren. Väl investerade 35 euro tycker jag!

Missat något viktigt!

Maken fyllde 30 förra i torsdags. Min älskade underbara man kan äntligen sluta retas att han fortfarande är under 30 :D

Fel bloggat!

Igår måste jag varit himla förvirrad, bloggade på svenska i engelska delen och på engelska i svenska delen. Här är iaf ett inlägg från igår

Dottern gnällde lite när hon fattade att det var skoldags imorse men ingen gråt i bilen och ingen gråt när jag lämnade. Hon såg inte överlycklig ut när jag gick men hon grät inte, det är huvudsaken.

Meningen var att jag och en nynedflyttad kompis skulle gå på promenad men nattens regn satte stopp för detta. Det vräkte ner och nu iefterhand såg jag att nån myndighet hade gett rådet att stanna inne! Vi tog oss dock till skolan utan problem, det gick sakta och det var kanonmycket trafik. Vägarna var oframkomliga nästan ända till lunch men vi fick oss en trevlig pratstund istället.

Skola sport

Igår var det dax för sonen att börja "skola sport". Han ville verkligen inte gå, såg tveksam ut hela tiden och höll på att börja gråta när maken gick med honom fram till hans grupp. Det var jätte fint väder och jag hade lovat honom att stanna kvar och titta om jag fick (malteserna kan vara lite så där med att ha föräldrar närvarande) men jag såg andra föräldrar som stannade kvar så jag satte mig i solen och tittade på honom. Sakta sakta fattade han vad som hände och när det var slut kom han springades och sa att han hade haft riktigt kul. Vi blev så klart glada att höra att han trots allt hade haft kul eftersom han aldrig gillat sport och vi hoppas att det här kommer hjälpa lite. Man måste ju inte gilla en viss sport men lite motion behöver man ju och då är det ju bra om man slipper hålla på med något man inte direkt gillar vecka ut och vecka in. Här blir det iaf ombyte.

Tuff vecka leder till bloggtorka

Veckan som gått har varit rätt tuff på många sätt och vis. Lite mentalt nere, besök hos läkaren, trista rykten om makens företag, makens 30 års dag, bakande till sonens födelsedagskalas osv osv.

Maken åkte idag efter lunch för att jobba, en tur till Zurich innan han ska spendera natten i Catania för att flyga därifrån imorgon och komma hem igen tisdag morgon. Tidningarna skriver om företaget, major restructuring, maken säger lönesäkning skulle vara det "bästa" som kan hända, tänk om de gör sig av med massa flygplan och han blir arbetslös? Inte direkt lätt att hitta jobb i dagens flygklimat. Om han får sänkt lön, kommer vi klara oss då? Blir jag tvungen att söka jobb? Om jag jobbar, vad ska vi göra med barnen? Och hur ska jag kunna resa till sverige så ofta och länge jag vill om jag jobbar? Många frågor som far runt....

Blåser bort!

Det blåser helt galet mycket just nu. Vi har haft åska och regn men det är ganska mysigt. Jag tycker det är underbart när man börjar VILJA ha kläder på sig hemma, inte svettas som en galning hela tiden.

Idag gjorde vi iordning inbjudningarna till kalaset och planerade vad som ska bakas. Pga vädret passade jag och sonen på att baka det första, som naturligtvis går i frysen, kalaset är inte förrän om en månad men jag vill helst undvika stressen som gärna blir. Tårtan kan ju inte frysas, och så ska det ju fixas muffins till "firandet" i skolan. Nej, ju mer jag kan ha klart i frysen ju bättre. Imorgon ska jag få låna en kavel så ska jag baka icke glutenfria bullar för första gången i mitt liv :) Jag har alltid bara bakat glutenfritt och även om jag inte äter kolhydrater just nu vill jag ju inte sabba min glutenfria kavel genom att baka vanligt med den. Nån gång i framtiden kanske jag vill ha glutenfria bullar igen....

Mer gråt...

Igår skulle då dottern till skolan igen, hon började gråta redan i bilen på väg dit när sonen konstaterade att han inte ville till skolan och att hans syster inte heller ville. Jag stannade med henne och tänkte att hon skulle känna igen sig, komma ihåg hur kul hon har och känna sig bekväm men icke... hon stannade inom räckhåll från mig och varje gång en mamma kom och lämnade ett barn grät hon. När jag till slut gick grät hon hysteriskt och sträckte sig lååångt efter mig genom glasrutan. När jag kom och hämtade henne var hon doc på super humör och ville inte åka hem. Hon hade gråtit en stund efter jag gått och kommit på några gånger under dagen att hon saknat mig och gnällt "mamma mamma". Jag tror hon får gå en extra dag på måndag igen så hon får lite kontinuitet i det hela och förstår att jag faktiskt kommer tillbaka och hämtar henne. 

Tog mig även ett snack med sonen, han har ju jätte kul i skolan och det är så onödigt och dumt att han gnäller varje morgon och säger att han inte vill gå till skolan. Bevisligen påverkar det dottern som tror att skolan inte är något bra, hon vill ju göra allt som honom.

När vi väntade på att dottern skulle bli färdig och vilja åka hem kom sonens gamla fröknar ut och pratade med honom. Han var väldigt blyg och ville inte krama dom. De berättade att de saknar honom och fortfarande älskar honom men han var stel som en pinne. I bilen hem berättade han dock med gråten i halsen att han saknar dem med....Jag förklarade att det var normalt att sakna sina gamla fröknar  och att han ju kan säga hej till dem när vi hämtar dottern så behöver han inte sakna dem så mycket.

Med båda barnen i skolan lyckades jag och maken städa färdigt snabbt som attan och hann njuta av ett avsnitt av Bones i soffan innan det var dags att åka och hämta barnen i skolan. Han har varit standby onsdag, torsdag, fredag och lördag men inte blivit utringd en enda gång så vi har haft kanon mycket tid tillsammans, perfekt!

Skoluniformen!

Argh! 2 veckor tog det att få sonens skoluniforms shorts, med bara 1½ vecka kvar innan det är dax för vinter uniformen. Tänkte passa på att beställa vinteruniformen så vi skulle ha den i tid men de hade ingenting inne. Inte heller hade de av andra skolors så vi kunde prova ut rätt storlek så vi gick tomhänta därifrån. Skolan har kontrakt med försäljaren att de ska ha kläderna "in stock" men de ignorerar alla klagomål och kör sitt eget race ändå. De förväntade sig att vi skulle beställa kläder utan att ha provat ut storlek, betala depositionsavgift och om kläderna sen inte passar skulle vi får köpa dem ändå, eller förlora depositionsavgiften. Nu har vi skrivit officiellt klagobrev till skolan så får vi se vad de säger, det är banne mig inte acceptabelt att bli behandlad på det sättet!

En grå och regnig lördag...

....men vad mysigt!

Vi var uppe tidigt, åkte till lekparken i Ta Qali med regntunga moln på väg in. Tänkte barnen skulle kunna leka en stund innan regnet slog till men precis när vi klev innanför grindarna kom de första regndropparna! Barnen lekte dock en liten stund, det regnade inte så jätte mycket och det finns halvtak över det stora klätter ställningen. Efter en liten stund åkte vi hem igen, ville inte riskera att bli pissblöta eftersom höstens rinniga näsor slagit till och vi inte ville bjuda in nån förkylning. Väl hemma blev det mys med varm chocklad med vispgrädde och nu ser vi Mary Poppins. I eftermiddag tar maken barnen till sin mamma, jag får lite ensamtid, planerar lite datortid och träning. Härligt!

Lilla puman

Idag var maken med och lämnade på skolan och för första gången grät dottern när vi gick. Jag skyller på att maken var där, hon är en liten farsgris! Såg ut som hon precis började gråta när jag hämtade henne oxå men det kunde ju ha sin förklaring i att alla andra blev hämtade och hon inte kunde se mig. Jag börjar nämligen med att hämta sonen eftersom det går fortast, sen går jag ner och hämtar henne. Idag tog det dock lite extra tid för maken var med även vid hämtningen och vi stannade och pratade lite med sonens nya fröken så maken fick träffa henne. Hoppas det vänder, hon har ju jätte kul mellan gråt attackerna. Min lilla stumpa.....

Rätt nöjd med dagen

Idag har jag motionerat, bara det skulle räcka för att få mig känna mig nöjd. Lägg till på detta att bilen gick igenom besiktningen och jag lyckades få maken att äntligen fixa till en kökslist som varit borta sen vi flyttade in. Vi fick ju börja med att skaffa en ny diskmaksin eftersom den gamla visade sig vara paj. Trots att den nya hade samma storlek som den gamla tog dörren i listen under köksbänken. Vi tog bort den och det blev ett framtidsprojekt att fixa till lsiten. Idag blev det äntligen klart! en som har ett garage några dörrar ner brukar snicka möbler och vi hade tänkt ta oss dit och se om han kunde hjälpa till och det var inga problem. Han sågade till listen och nu ser det fin fint ut i köket. Gött!

Bio

Idag var det en sån där "mitt emellan dag", det var grått och regnigt blandat med lite blått. Maken var standby till kl 12 så vi lekte här hemma under förmiddagen. Efter lunch åkte vi på bio hela familjen, dotterns första och sonens andra gång. Såg Shrek. Barnen tyckte det var jätte kul och på vägen hem stannade vi och lekte i en lekpark. Medan barnen badade hann jag få in ett litet träningspass. Gött!

Lekpark, ofrivillig frysavfrostning och bokbåt

Dagen började tidigt, sonen med sin täppta näsa vaknade redan 5.30. Vi låg kvar och drog oss till 6 men sen smög vi upp. När de andra i huset vaknat blev det tidig frukost och sen iväg till lekparken i Ta Qali, gäller att vara där tidigt om man ska dit på helgen, det blir precis som alla andra ställen knökfullt. Vi hade tänkt oss besök på bokbåten som är här men eftersom sonen och maken lyckades blöta ner sig i lekparken fick vi åka hem och byta om och då bestämde vi att det var lika bra att stanna hemma och åka till bokbåten på eftermiddagen. När maken var upp i tvättstugan och letade kött i frysen upptäckte han att dörren inte blivit stängd ordentligt så det var bara att i mer eller mindre panik göra en avfrostning. Vi fick kasta en del mat, det som låg längst fram hade halvtinat men vi kastar om matsedeln och frös köttet vi köpte när vi handlade igår och äter så mkt vi kan av det halvtinade. Efter lunch kom vi så iväg till bokbåten och där hittade vi en hel del intressanta barnböcker.

Mysteriet med skoluniformerna

Eftersom de inte hade rätt storlek på sonens shorts till skoluniformen fick vi lämna en beställning. Det är urkassa försäljare och de har aldrig något inne trots kontrakt med skolan att allt ska finnas "in stock". Sonens shorts skulle ha varit klara i slutet på den här veckan och när maken ringde idag är de inte klara, "på onsdag" blev svaret. Kanoners, det är mindre än en månad kvar att använda sommar uniformen (oktober ut). Hursomhelst gick jag igenom vad vi har i vinter uniform (eftersom jag trodde vi skulle åka och hämta shorts, tänkte jag vi skulle passa på att skaffa vintergrejerna på en gång) och trots att jag VET att sonen hade 3 uppsättningar förra året fattas ett par byxor. Fattar ingenting....hur kan saker och ting bara försvinna? Jag vet ju att dottern skulle använda dem efter honom så jag har absolut inte gjort mig av med dem, men vart kan byxorna ligga?

Hjältar och monster....

Pratade nyss med pappa, han åker till kreta om en vecka och jag kom att tänka på labyrinten och monstret och historien som jag hört på kassett när jag var barn. Vilka minnen! Måste googla och se om de finns att få tag på!

Bilder från flygplansuppvisningen

Skola sport

Till vintern hade vi tänkt att sonen skulle börja med någon aktivitet en dag i veckan, helst utanför skolan så att han får öva lite maltesiska men jag har varit lite anti. Tycker att alla sporter verkar bli så seriösa på en gång här nere, man ska ha all utrustning och det kostar massor av pengar. En 4 åring borde ju få chansen att prova sig fram lite, se vad man gillar innan man ska börja köpa grejer och betala dyra pengar för träningen. Hursomehelst fick vi nys om något som heter "skola sport", här får man prova olika sporter varje gång så det låter som något för oss. Det drivs av staten och är därmed inte så dyrt så det är jätte svårt att få plats. Den som ansöker först får plats så vi har jagat dom för att få ansökningsblanketten så fort den kom ut och i fredags kom den med posten. Vi skickade den direkt och fick i torsdags ett brev att A blivit antagen (man kan börja som tidigast det år man fyller 4). Jätte kul! Hoppas det blir skapligt bra så han kan få upp lite sport intresse, jag tycker det är lite dåligt med sånt. Han verkar vara mer av en musik människa.

Resten av veckan i korthet

Det har varit en hektisk vecka, därav dåligt bloggande. I tisdags fortsatte inskolningen av dottern, jag stannade ungefär en timme innan jag gick, dottern var helt med på noterna, inga problem alls att lämna. Tyckte dock att det var för lite tid att åka hem på så jag stannade vid skolan, läste bok och såg på barnen när de lekte. Jätte mysigt faktiskt. När jag hämtade var hon på toppen humör och ville inte åka hem men fröknarna berättade att hon gråtit en skvätt när mammor och barn började gå hem. Inte så konstigt egentligen tycker jag.

Onsdagen åkte vi och lekte i San Gwann på eftermiddagen och passade på att handla lite på Lidl (deras korvar är outstanding).

Igår hade vi hop plockningsdag och idag torkade vi golven. Guuuud så trist. Dottern hade ytterligare en dag i skolan idag, inga problem att lämna, vinkade glatt och ropade "hej då mamma" när jag gick men hade gråtit/gnällt vid matrasten. Jag gissar att hon kanske saknar oss lite när det blir lite dötid där i klassrummet.

När jag hämtade sonen passade jag på att prata lite med hans fröken och hon ville som jag hade oroat mig för att vi skulle skaffa en större skolväska. Vi hade ju fått en lista på grejer som de skulle ha till skolstarten varvid en skolväska med plats för A4 mapp fanns med. Jag gjorde massor av research, ville inte ha en sån där väska med teknad figur på som "alla" maltesiska barn har utan en neutral. Hittade en jätte fin blå och grå med några stjärnor och en raket på, när jag sedan provade mapparna i upptäckte jag att de inte fick plats utan man fick bända lite. Storleken på väskan var tillräckligt för ett A4 papper, men inte för en mapp :( Nu fick jag alltså besked att väskan inte duger så på eftermiddagen har vi letat väska. Hittade en ganska snygg men lite för stor Nike väska men den fick duga, sonen tyckte den var jätte fin och blev nöjd och nu kommer han ju kunna ha den minst ett år till i skolan.

Nu sover barnen, jag och maken sitter i soffan och tar det lugnt, massa fotboll idag. Han är standby till midnatt, hoppas inte han blir utringd!

Första skoldagen nr2

I måndags var det så änligen dotterns tur att få börja skolan...som hon väntat! Hon var såååå stolt när hon fick på sig skoluniformen. Jag stannade med henne hela dagen och det gick jätte bra, hon var verkligen i sitt esse och lekte med allt hon kom åt.

Tyvärr blev många bilder suddiga, insåg inte förrän för sent att kameran var inställd på att ta kort utan blixt! Bjuder därför på rätt kassa bilder, men ni måste ju få se ändå :)Lyssnar på sagan om de tre grisarna

Bröllopsåterhämtning

Idag har vi en bröllopsåterhämtningsdag. Maken jobbar och jag och barnen tar det lugnt hemma. Vi var inte med på själva cermonin i kyrkan, förstog att det skulle vara för mycket begärt av barnen. Festen hölls på Hilton hotel. Jag kan inte säga att jag hade speciellt kul, barnen gnällde och var trötta i samma sekund vi kom dit och dottern somnade i sin vagn ganska direkt. Sonen kunde inte somna i sin vagn och inne i själva mottagnings salen var musiken så hög att man knappt kunde ha en konversation. Vi hade hörselskydd till barnen när vi var på flyguppvisningen men vi hade nog behövt dem ännu mer på bröllopet! Resultatet blev att jag och barnen (dottern fortfarande sovandes) stannade utanför salen i relativt sköna stolar. Jag och sonen hade ganska trevligt tillsammans, han snaskade lite av godsakerna som bjöds och drack lite juice (jag höll mig till vatten så klart). Med jämna mellanrum kom maken eller någon annan ut och pratade lite med oss. Här satt alltså jag och sonen när brudparet kom tillbaka efter att ha lämnat salen ett tag. Vi växlade ett par ord och sonen konstaterade att bruden hade en sååå fin klänning. Som hängde på golvet! Det var så stooor :) Inte nog med det tyckte han att hon hade en mössa på huvudet (slöjan). Vilka gulliga iaktagelser de gör när de är så där små <3. Vi kom hem vid midnatt och somnade så klart direkt!

Farmer´s Market

Vi behövde broccoli idag så vi tänkte spana in den nya "Farmer´s Market". Förut har grönsakshandlare kört runt i byarna och sålt grönsaker och frukt, det betalar tydligen jätte dåligt till bönderna och tjänar massor själva. Bönderna har fått nog och man har nu startat detta Farmer´s Market två gånger i veckan där man säljer sina egna saker. Trevligt initiativ MEN vi kan konstatera att det var så pass lite billigare och ingen frukt, bara grönsaker, det blev ingen direkt hit för våran del. Broccoli huvudet kostade 1.50 (eur) istället för 1.75 som vi betalade i affären senast dvs 2.50 kronor skillnad. Så ska man ju lägga till priset för bensinen för att ta sig dit....Kanske kan det utökas om det funkar, frukten är väl mestadels importerad så bönderna bör väl importera lite så de kan "tävla" med grönsakshandlarna.

Vi har precis vilat lite, hade hoppats att barnen kunde sova längre eftersom vi har bröllop ikväll men vi får väl göra det bästa av situationen. Jag ska göra mig ett litet fotbad och måla naglar under eftermiddagen, helst träna lite oxå. Joggandet har avstannat just nu, tyvärr hade min pappa rätt när han sa åt mig att det var för tidigt. Jag måste gå ner mer i vikt först, fick förskräckligt ont i knäna, precis som han förutsett. Jag får hålla mig till crosstrainern, promenader och så gympa passet.

Det rullar på...

När skolan väl är igång rullar dagarna på ganska snabbt, och relativit lika. I tisdags fick vi ju skaffa nya skoluniformen, som de naturligtvis inte hade några shorts till i sonens storlek. Gympaskor (vita) fick vi tag på och ett par bruna kanonsöta skor till dottern. Onsdagen jobbade maken på eftermiddagen så vi tog det lugnt. Torsdagen spenderade vi på att röja upp ihemmet, att det kan bli sååååå mycket skräp. Vi skruvade även isär dotterns spjälsäng, sedan sverige resan har hon sovit i sin "stora" säng i sitt delade rum med sin bror. Det var rätt sentimentalt, sonen fyller snart 4 så den har varit i användning så länge. Tänk att båda mina barn blivit så stora.....

Igår avslutades städningen med golvtorkning, maken grejade gärnet medans jag körde sonen till skolan och sedan vidare för mat shopping. Det var dotterns första gång med till skolan den här terminen och hon blev aldeles förtvivlad när vi lämnat sonen och jag sa att vi skulle åka och handla. Hon ville ju stanna och leka! Vi tog oss en liten sväng ner till pre-nursery klassrummet och hälsade på, det var nymålat och fint, på måndag får hon äntligen stanna kvar en hel dag!

Pupa

hemma mamma med två barn, svenska men bor i Dubai, celiaki och leversjukdom (AIH).

RSS 2.0