Pumans tredje tand

Tredje tanden tittade upp igår och tre till är precis på väg upp. Det har varit helt "vågigt" under tandköttet på henne med fyra tänder på väg upp samtidigt! Hon verkar dock inte direkt ha ont.

Världens blödigaste, eller vi kommer sakna dig Ms. T!

Ibland slår det mig hur blödig jag blivit sen jag fick barn. Minsta lilla kan få mig att börja gråta. I fredags fick vi så det sista nyhetsbrevet från skolan, sonens fröken hade skrivit om allt det barnen gjort under året och jag började gråta! Jag har kännt redan tidigare under veckan hur jag haft lite "oro" i magen över att skolan tar slut och igår kom jag så på varför. Hela sonens "skolgång" har varit lite ångestladdad för mig, var inte säker på om jag var redo att "lämna bort" honom och hela den balletten. Hans huvudlärare, Ms. T har varit fantastisk och hon har varit underbar med barnen och fått mig att känna trygghet i att lämna sonen i hennes händer, klart det känns konstigt att hon inte kommer vara hans lärarinna i höst. Jag tror säkert att lärarna i nursery är åtminstone nästan lika bra ;)  men jag kommer alltid sakna Ms. T. Hoppas hon jobbar kvar när dottern ska börja!

Skoluppdatering

Igår fick vi iaf pratat med sonens huvudlärarinna och hon tyckte inte att statlig skola vore det bästa alternativet. Hennes huvudargument var inte att det skulle vara "skadligt" för honom att byta skola för bara ett år men för att det är så annorlunda i statliga skolor. Hon berättade att hon jobbat i statlig skola och att de tex inte byter på ett barn som kissat på sig, då ringer de mamman så hon får komma och fixa det och så får barnet stå i ett hörn och vänta, oavsett hur lång tid det tar innan mamma kommer :O Hon gav istället råd på bra böcker på maltesiska som maken kan läsa och vi åkte iväg och köpte en hoper. Det fanns ett mkt större utbud än vi trodde! Maken sa även att han trodde att sonen inte förstår honom när han pratar maltesiska men det trodde hon visst att han gör och efter att maken läst med honom igår visade det sig att han förstår riktigt bra! Jag tror att det hela kommer kännas bättre för maken när han pratat lite mer maltesiska med gossen. Maken vill tyvärr inte helt stänga dörren till statlig skola, han vill nog först känna efter hur pass bra det går för honom med språket själv och sen kunna bestämma. Själv skulle jag helst vilja lämna skolångesten bakom mig och ställa in mig på att sonen går tillbaka till sina kompisar i höst.

Bilder från "skol avslutningen"

Idag gick sonen sista dagen i skolan här kommer några bilderPrivat eller statlig skola...

Idag släppte så maken "bomben". Han har inte glömt sina tankar om att sonen ska gå statlig skola ett år för att få en chans att lära sig lite mer maltesiska. Jag har varit helt inställd på att han ska gå kvar i privatskolan även nästa år, för att han "kommit in" i gruppen och känner sig hemma på skolan. Jag kan förstå maken, språket är ju viktigt och vi pratar det ju inte alls här hemma. En väninnas barn går på samma skola och hon säger att deras maltesiska inte alls är bra medans jag inte kan förstå att inte sonen ska kunna lära sig tillräckligt bra maltesiska från skolan och olika sport aktiviteter och liknande. Samtidigt får jag nästan ångest och tänker att det är nästan elakt att rycka upp honom från kompisar och lokaler han känner igen. Funderar om det kan vara något som kan bli traumatiskt för honom om han får gå i en annan skola istället i höst? Imorgon ska jag och maken försöka få en liten pratstund med sonens huvudlärarinna och höra vad hon tror om det hela. Jag känner att jag litar mycket på hennes omdöme och tror att hon skulle vara ärlig nog att säga vad hon tror skulle ge mest för sonens utveckling.

Dottern vill äta själv!

Så här ser det ut då....Kolla vad det lyser sattyg i ögonen på henne!

En kompis hade en son som oxå ville äta själv, hon hade en bra lösning. Sätt in hela stolen i duschen, låt barnet äta naket och bara duscha av alltihopa när det är klart! Får nog ta hit Antilop stolen från svärföräldrarna och prova....

Ny vända runt "Top of the World"

Här kan ni nu se bilder från kvällens promenix. Det var kanon väder, blåsigt och molningt så det var riktigt skönt. Maken tycker det är kallt :)

 


En man ute med sina fårLängst ner på vår gata
Sonen springer i förvägBahar ic CaghaqMadliena


Hurra hurra hurra!

Maken har fått en veckas semester i juli! Undrens tid är inte förbi :D Jag blir kanonglad och det kommer barnen bli oxå när pappan dyker upp hemma hos mormor. Imorgon kommer schemat ut officiellt så då ska vi börja kolla och boka tåg och en natt på jumbo hostel tror jag. Semestern börjar på en måndag men på söndagen går direkt flyg till arlanda som han ska försöka komma med, tyvärr kommer det fram så himal sent på natten (kl 1) att jag inte orkar åka och hämta honom så han får nog stanna en natt på vandrarhemmet och ta ett tåg på morgonen. På det viset slipper han iaf spendera hela första semesterdagen på resande fot och kommer upp till oss senast vid lunchtid. Kanon! Om det nu gick så ser jag ännu mer fram emot semestern

Obehagskänsla

Skulle precis lägga mig men kollade de senaste "uppdateringarna " på facebook och såg något som fick mig att känna mig obehaglig till mods. En "kompis" hade gått med i en grupp som hette "No to abortion". Hallå? Hur kan man, och speciellt som kvinna, säga nej till abort? Alla har väl rätt att välja själva? Här nere är det olagligt med abort och de som ändå gör abort åker till andra länder för att få det gjort och jag kan förstå att många är så hjärntvättade av religionen att de inte ifrågasätter men jag trodde ändå att de ungdomar jag känner vore klokare än så....Tydligen inte :O

Trots att jag inte borde kan jag inte låta bli att bli upprörd när folk kör sin katolska talibanism när det passar dem, att inte äta kött vissa dagar under fastan, att säga nej till abort, tycka att det är rätt att skilsmässa inte finns osv. Men när det gäller att ha sex före äktenskapet, då är det inte längre så noga....

Fars dag

Här firas fars dag imorgon. Sonen har gjort ett jätte fint kort i skolan och en fin present där han klistrat olika figurer och en bild på sig själv. Pappan fick dem redan igår dock, sonen var så ivrig och stolt när han kom från skolan att han höll på att spricka. Så fort han kommit utanför dörren stannade han och drog av sig väskan för att visa mig vad han gjort, sedan sprang han som en nyutsläppt ko på vårbete mot bilen för att få ge pappan de fina sakerna. Jag tror att jag ska slänga ihop en kladdkaka att "fira" med, maken var ju borta på mors dag så vi får väl fira oss båda :)

Top of the world

Precis hemkommen från promenad förbi Top of the World, en utsitksplats här i Gharghur där det går en liten väg runt en ås där man har kanon fin utsikt hela vägen. Solen gick imoln och det blåste lite så det var uthärdligt, nästan skönt till och med. Sonen hade kanon kul, skönt att promenera där inga bilar far så han kan springa fritt. Nästa gång ska jag ta med kameran och fota lite.

Midsommar

Midsommar passerade oss obemärkt. Vi var bjudna till en strand med andra svenskar men eftersom sonen inte vilat på eftermiddagen bestämde vi oss att det var bättre att stanna hemma. Jag förstod att han skulle bli trött och grinig fort. Runt 7 tiden tänkte vi försöka åka och handla lite men det var stört omöjligt, sonen skrek rakt ut över allt och inget så det blev sängen istället.

De andra svenskarna

Idag när vi skulle gå ut på promenad på kvällskvisten såg vi bilen som tillhör de andra svenskarna här i Gharghur köra förbi oss och parkera. Frun i huset kom ut ur bilen precis när vi passerade så vi fick sagt hej och vet numer vart de bor. När vi pratade lite utanför deras hus kom även maken/pappan hem. Kul att se var de bor och fått introducerat oss.

Bor du i skåpet eller?
Hurså, vill du flytta in eller din j%vla kebab? 

Begravning

Idag begravdes morfar. Jag kom aldrig iväg, det blev för krångligt och dyrt men jag tänkte på honom och de som kunde vara där och ta farväl.

Nu hoppas jag att morfar får vila ifrid och att mormor hittar styrka att ta hand om sig själv och kunna leva vidare.

Tack för allt morfar!

Hel dag utan el!

Idag vid 10.30 fick strömmen, gick inte att komma fram på telefonen till elbolaget men när maken kom fram vid 12 tiden sa dom att hela Malta var utan och att det skulle vara tillbaka vid 15 tiden. 15.15 kom strömmen för att gå igen vid 16. Sedan blev vi utan ström fram till 20.30. Sanslöst dåligt!

På eftermiddagen hade vi besök av två mammor och deras söner, en på 1 år och den andra på 4 månader. Kanonsöta gossar båda två. Det var hysteriskt varmt och jag svor inombords flera gånger över att elen var borta. Tyvärr hade jag planerat middag mestadels tillagad i ugnen, helstekt kotlettrad med klyftpotatis och så äppelpaj till efterrätt. Jag fick improvisera och steka köttet i stekpanna istället och så blev det bara sallad till maten men det gick ju bra ändå och kompisarna hade ju full förståelse för att det inte riktigt blev som jag planerat.

Ny granne!

Häromdagen var till salu skylten borta från våra grannars hus. Maken träffade sin kollega samma dag men det var inte han som köpt, han hade inte kännt att det var "rätt". I söndags var till salu skylten dock uppe igen och jag och maken tyckte det var bäst att han meddelade kollegan om detta men som vanligt tar det tid innan sms kommer iväg och idag träffades dom på jobbet istället. Maken berättade att det var till salu igen, kollegan lämnade rummet och när han kom tillbaka berättade han att de ska skriva löfte om köp imorgon! Han hade på stört bestämt sig och ringt både notarie och säljare. Jag tror han blir en "bra" granne.

Eftermiddag på stranden

Idag gick sonen en extra dag i skolan eftersom maken var ledig och vi behövde greja lite här hemma. På väg för att hämta upp honom kom vi på att det skulle vara trevligt att åka och bada på eftermiddagen, det är ju i princip den enda utomhus aktivitet man orkar med i den här värmen. Sagt och gjort och visa från vårat senaste strandbesök där sonen inte alls ville åka hem när det var dax att äta kvällsmat  kastade vi ihop tonfisksallad och smörgåsar och for iväg. Vi hade alla en härlig eftermiddag med bad och sandlek och sonen blir mer och mer säker i vattnet, han "trampade vatten" emellanåt och kom med mig ut på jätte djupt vatten. Dottern satt i sin flytring och var nöjd och åt sand och var nöjd :)

Lekrummet snart klart

Lekrummet är nu alltså målat, soffan står på plats, garderoben med och snart även garderobsdörrarna (i halvlek på fotbollen) Lekförvarningen är monterad och många leksaker ligger oragniserat i sina lådor. Lekbordet och stolarna är monterade men inväntar "spisen" som står i makens kompis garage och väntar på att få komma hit. Kvar är egentligen bara att få upp taklampan, gardiner och gardinstång samt vägg dekorationerna, skööööönt!


Vi ska nog möblera om lite, garderoben ska skjutas hela vägen ner mot hörnet där soffan står och soffan ska upp där garderoben står. Tror det kommer kännas större så, så vi provar :)

Värsta rycket

I går hade jag värsta rycket, verkligen. Började dagen med att måla lekrummet, sedan bar vi upp möbler ur garaget innan vi for och åt lunch med makens familj. Väl hemma satte jag upp hela gästsängen, Hemnes dagbädd, på egen hand. Avslutade med att pyssla lite med tomatplantorna på taket men sen var jag slutkörd. Totalt!

Lekrummet och taket

De senaste dagarna har jag haft världens ryck. Jag håller på att bli galen av att bo i den här oredan och jag har nu tagit tag i att måla lekrummet. Första strykningen är klar och imorgon ska farmor vara barnvakt och vi ska måla färdigt. På måndag ska sonen gå en extra dag till skolan och vi ska då försöka få upp möblerna som är till lekrummet. Sen ska vi ställa ner alla o-upp packade lådor i garaget och ta upp dom en och en och packa upp dem i lugn och ro. Det får ta den tid det tar. Efter att möblerna kommit på plats kan vi äntligen städa upp och förhoppningsvis kunna hålla skaplig ordning när vi inte har lådor och möbelkartonger överallt.

Igår grillade vi på taket, eller snarare, maken grillade, barnen badade i lilla poolen och jag målade. Måste säga att det blir mycket bättre efter andra strykningen och jag känner mig rätt nöjd. Målade i nästan 4 timmar, med mat paus, och fick ändå rätt mycket gjort. Jag vill verkligen få ordning innan vi åker till Sverige så att maken kan finslipa och faktiskt vara lite ledig oxå.

Vårkonsert

I tisdags var det vårkonsert på sonens skola. Pre-nursery, nursery, grade 1 och grade 2 skulle sjunga och dansa för föräldrar och andra släktingar. Sonens grupp hade delats in i två grupper och den första var väldigt blyg och gjorde inte så mkt, sen kom sonens grupp och de gestikulerade allt vad de kunde. Alla de små barnen är så söta!

Träffade ett svenskt par som har en dotter i grade 2 och en son som ska börja (i sonens klass) till hösten. Jätte trevliga och pojken var jätte söt :) Det känns helt overkligt att sonen ska vara borta 5 dagar i veckan efter sommaren, men å andra sidan blir det trevligt att kunna spendera lite tid bara med dottern.

Tillbaka!

Nu är jag nog tillbaka i bloggvärlden. Äntligen har maken haft tid att bråka med routern så nu kan jag äntligen använda laptopen till annat än att titta på dvd.

Ny granne?

De som bor brevid oss håller på och vill sälja, dröjde bara några dagar efter att vi flyttat in innan skylten kom upp men jag hoppas inte det hade något med oss att göra ;)

Nu på kvällen kom maken upp med en kollega som han "hittade" ute på gatan efter att ha varit och tittat på huset. Han ville gärna se hur mkt vi kan se av den andra lägenheten (vilket är inget alls) och det visade sig att han var väldigt nära att slå till, de hade tom kommit överens om pris. Det var en trevlig kille, vore helt ok att ha som granne :)

Klantiga a/c installatörer!

Vilka klantskallar det finns i det här landet! Man upphör aldrig förvånas fast man borde lära sig nån gång. De började med att installera en av våra gamla a/cn i barnens sovrum och då visar det sig att den som sålde oss a/cn för...3-4 år sedan hade fifflat med den och nu läckte den gas :O Vi fick byta och ta den andra inomhus enheten som funkade bra. Sen gick de vidare till köket och började borra och göra hål igenom hela väggen för ledningarna. När de sedan hängde upp enheten upptäcker maken att man inte kan öppna en av skåpdörrarna i köket! Installatörerna tycker att det är helt ok och hävdar att även om de flyttar enheten kan de bara flytta den så lite att det inte kommer göra någon skillnad. Maken lyckades stå på sig och de fick göra om alltihopa igen och hux flux kan vi nu öppna dörren helt! Däremot lämnade de ju fula hål i både vägg och kakel men de sa att de ska fixa det imorgon. De måste nämligen komma tillbaka eftersom allt tog så lång tid när de fick göra om flera saker två gånger. Själv var jag rosenrasande, de hade varit hit innan och tittat och sagt att det inte var några problem att sätta enheten där vi ville i köket och innan de började borra i väggen skulle de ju ha insett att det inte skulle gå att öppna skåpdörren, det är ju deras jobb att montera de här sakerna och då måste man ju tänka ett steg längre. Vi som inte jobbar med sånt här kan ju knappast förväntas förutse hur det kommer bli innan det är klart? De menade på att enheten skulle sitta mitt över fönstret och visst, det hade väl sett snyggare ut så, men om man ska välja snyggt och inte kunna öppna skåpet eller mindre snyggt och öppna skåpet är det väl ändå rätt självklart? Hursomhelst, vi får väl se hur pass de kan lappa ihop sina misstag imorgon....

Grattis B!

Igår var vi på jätte trevligt barnkalas. En kompis dotter fyllde 4. Tänk så annorlunda kalasen är mot de jag hade i min barndom (med lekar utomhus). Sonen hade jätte kul och var med på det mesta "ballong mannen" (dagens entertainer) hittade på, det var kul att se. Maken hittade en pilotkollega bland papporna så han hade fullt upp.

För 11 månader sen..

..rätt precis satt vi i bilen till sjukhuset. Värkarna kom mest hela tiden på den skumpiga vägen, men tänk vilken dag det blev! Bara en timme senare låg dottern i min famn medans både jag och maken försökte förstå vad som hänt :)

Bilder

Kortläsare anlände med posten idag så nya bilder finns att se i inlägget om farm besöket och sportsday.

Pupa

hemma mamma med två barn, svenska men bor i Dubai, celiaki och leversjukdom (AIH).

RSS 2.0