Uppdaterad menskopps recention

Här kan du läsa min första mens kopps recention men nu, efter två års användande är det dags för en uppdatering.
 
Jag, precis som många andra, hade hört om menskoppar men känt mig skeptisk, både för att det kändes lite små äckligt och för att det kändes himla osäkert. Efter att dottern föddes och gynekologen satte in spiral sa han att jag inte skulle använda tampong för risk att den skulle fastna i trådarna och med riktig otur kunde spiralen komma med ut. Jag har alltid haft känsligt underliv och tamponger har torkat ut aldeles för mycket så jag hade egentligen inte så mycket emot att sluta med tampong men alternativet, bindor, blev ett himla besvär. Med spiralen fick jag väldigt oregelbunden mens och mellanblödningar hursomhelst och jag fick ha binda/trosskydd nästan dagligen och detta ledde till regelbundna svampinfektioner. Samtidigt kan man ju inte bada utan tampong och när man bor som vi gör funkar det inte riktigt, vad gör man om det är för varmt för annat än att bada och man inte kan bada liksom?
 
Jag började därför leta information om menskoppar och kom fram till att som läget var var det värt 15 euro och chansa. Jag valde en Me Luna Classic efter att ha läst mig fram till att man rekomenderade nybörjare att inte ha för hård, eller mjuk kopp då det kan försvåra isättningen. När jag skrev min förra recention tyckte jag att koppen skavde lite för att den satt för långt ner men som jag misstänkte försvann skavet så fort jag klippte bort ringen. De läckage jag hade försvann visserligen ett tag när jag skaffade den andra koppen men de kom tillbaka och jag fick läsa på lite mer och förstog genast vad som gick fel (och vad jag har lärt mig om underlivets anatomi!). Pinsamt att erkänna kanske, men jag hade ingen aning om hur det egentligen "ser ut" där inne och att blodet kommer ut ur livmodertappen och den måste alltså vara i koppen. Därför måste koppen gå in i rätt vinkel annars hamnar tappen utanför och då blir det läcakge direkt. Innan man är säker på hur koppen ska sitta kan man för säkerhetsskull stoppa in fingret och känna efter längst med koppkanten för att se till att tappen inte hänger utanför. Eftersom koppen ger ett vakum är det, med rätt i sättning, ingen risk för läckage. Helt outstanding att inte behöva oroa sig det minsta, inte ens över natten!
 
För att summera det hela kan jag nu säga att jag inte ser en enda negativ punkt med menskoppen, jag märker inte ens att den är där!
 
+ Ingen instängdhet som med binda och slipper känna hur blodet "rinner ut" (jag avskyr den känslan!)
+ Ingen torrhet som med tampong
+ Slipper byta/tömma så ofta
+ Miljövänligt
+ Slipper komma ihåg att ha mensskydd i handväskan, har du mens har du ditt skydd med dig!
+ Bye bye svamp infektioner
+ Bye bye natt läckage
 
Jag är absolut ingen expert på området men jag har några år av användande nu och om du känner dig nyfiken på att prova menskopp hör av dig till mig med dina frågor och tankar så ska jag hjälpa dig så gott jag kan! Emailadressen är [email protected] men skriv gärna en kommentar här att du skickat email så jag inte missat ditt email!
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Pupa

hemma mamma med två barn, svenska men bor i Dubai, celiaki och leversjukdom (AIH).

RSS 2.0