Vaniljsocker
VANILJSOCKER
1 kg strösocker
4 vaniljstänger
Till det här receptet behöver man en matberedare. Lägg vaniljstängerna i matberedaren, kör med metallbladet, skrapa sidorna och kör igen.
Tillsätt sockret och kör i 2 minuter. Sila blandningen, lägg tillbaka eventuella klumpar i matberedaren och kör igen. (Man kan upprepa den här proceduren flera gånger om man vill ha riktigt finns socker.)
Resultatet blir en lite askgrå blandning – det kallar jag för riktigt vaniljsocker!
Förvara i en lufttät burk. Det räcker i evigheter.
Den ändringen jag ska göra till nästa gång är att inte försöka mixa allt på en gång. Jag har ingen matberedare utan en mixer som sitter på en bakmaskin och detta innebar att den inte kunde hantera så mycket socker utan bara det längst ner blev mixat. Jag fick istället hälla upp allt i en skål och mixa lite åt gången. Sedan blandade jag allt innan jag hällde upp det i glasburken. Jag ska även ha med lite socker när jag mixar vaniljstången, det blev mycket små små vaniljbitar i hela skålen och runt kniven och det var svårt att ta tillvara på all vanilj. Jag tror att lite socker med samtidigt skulle hjälpa.