Birka

I torsdags hade vi tänkt åka på utflykt till Birka men när vi skulle boka biljetter i onsdags var det slutsålt! Riktigt oväntat så vi fick vänta till fredagen. Men vilken härlig dag vi hade! Vi tog färjan från Härjarö utanför Enköping och fick 20% rabatt med ICA kortet. Endast 1 timmes båtfärd till skillnad från 1 ½ - 1 timme och 45 minuter som det tar från Stockholm. Trots att det inte finns mycket kvar man kan se med blotta ögat från den tiden (allt byggdes i trä och därmed står det inte kvar i 1000 år!) gör det inget Björkö är vackert, guiderna pålästa och duktiga, museet och de uppbyggda husen och båtarna räcker gott. För att inte tala om känslan av att gå på marken där vikingar en gång gick. För den som kanske inte vet anses Birka vara Sveriges första stad. På vikinga tiden fanns 4 städer och Birka är den bäst bevarade. Detta beror på att inget byggts på marken där Birka låg. Våran guide berättade tex att man kan gå på marken där Birka låg och hitta benrester och annat utan att ens gräva efter det då det finns så himla mycket i jorden, och så långt upp, att det kan komma upp när sorkar gräver runt.
 
 
Vi är på väg
 
 
 
Våran guide
 
 
Fint när man kan sätta sig ner och bara ta emot informationen
 
 
Ansgarsmonumentet, det kors som sattes upp 1834, till minnes av Ansgars ankomt till Birka. Ansgar var den munk som sändes för att kristna svenskarna.
 
 
 
Det här är det som finns kvar av muren som skyddade Birka......
 
 
......och på den tiden såg den ut så här, med trä detaljer.
 
 
På den här åkern, men även bort mot träden och kullarna låg Birka, och sträckte sedan ut sig ner mot vattnet till vänster.
 
 
Här står vi på kullarna och ser ner mot vattnet.
 
 
På marken här framför bredde Birka ut sig på 800-talet.
 
 
Vi går igenom försvarsmuren
 
 
Här ser man några av de 3000 gravkullar som finns på Björkö. Varje liten kulle är en grav.
 
 
Fler gravhögar
 
 
Barnen fick prova att vara arkeolog och försiktigt skyffla jord
 
 
 
 
Hamndelen i Birka
 
 
 
En gata i staden
 
 
Man bygger ständigt nya hus för att vi ska få en känsla av hur man bodde på den tiden.
 
 
Så här kunde det se ut i husen, en eldstad och sängar med bänkar runt hela väggarna.
 
 
Bomärke
 
 
Vävstol
 
 
 
Något som imponerade på mig var att de faktiskt gjorde gator av plankor. Här kan man även se de två typer av hus som användes, de ena med plankor och det andra med flätade väggar som tätades med lera.
 
 
 
 
Svarta Jorden kallas ytan där själva Birka låg. Här gjordes en stor utgrävning 1990-1995, den finansierades privat av Gad Rausing och Alfa Laval och kostade 80 miljoner kronor. Trots dessa insatser hann man ändå bara gräva ut 2% (:O) av ytan.
 
 
 
 
 
 
Dags för hemfärd med båten, till vänster i bild låg alltså Birka
 
 
Restaurangen på ön
 
 
Vi vinkar hejdå till Birka och hoppas vi kan komma tillbaka i framtiden. Sonen sa bestämt att han vill ta med sina barn dit.
 
Vi tog alla med oss något från Birka:
För mig som vikinga nörd var det (trots att jag varit på Birka för många herrans år sedan) den mäktiga känslan att få ha varit där, att på riktigt vandra i våra förfäders fotspår.
För dottern var det informationen om att kvinnorna hade ansvaret och bestämde på gården/huset. Min lilla feminist :) Hon tolkade det som att kvinnorna bestämde över männen.
Sonen tog med sig en nyfikenhet, han vill nu läsa mer om vikingarna och hur de levde.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Pupa

hemma mamma med två barn, svenska men bor i Dubai, celiaki och leversjukdom (AIH).

RSS 2.0